Fitch Ratings verhoogt de rating van CMIS Group naar RPS2+

Fitch Ratings heeft de rating van Primary Servicing van Adaxio, de hypotheekservicer binnen CMIS Group, verhoogd van RPS2 naar RPS2+. De beoordelingen van Special Service en Master Servicing zijn gelijk gebleven op respectievelijk RSS2+ en MS2+. Fitch noemt de toegenomen automatisering en efficiency van alle processen binnen Adaxio en de significante groei van de assets under management als belangrijkste redenen van deze (verhoogde) ratings.

Fitch geeft aan dat de verhoging naar RPS2+ is toegekend vanwege een combinatie van factoren. Sinds de vorige beoordeling in maart 2020 heeft CMIS Group de assets under management (AUM) bijna verdubbeld, van 2,9 miljard euro in maart 2020 naar 4,6 miljard euro in december 2021. Dit kwam voornamelijk door een enorme groei in hypotheken voor Merius Hypotheken.

Focus op innovatie

Daarnaast heeft Adaxio, de hypotheekservicer binnen CMIS Group, de afgelopen jaren sterk ingezet op en geïnvesteerd in het automatiseren van diverse processen op het gebied van underwriting, Primary, Special en Master Servicing. Fitch noemt het direct ophalen van Brondata en digitaal ondertekenen tijdens een hypotheekaanvraag als voorbeelden van tooling die het werk efficiënter en sneller maken en risico’s verminderen. Dat Adaxio bovendien klantenportals en een adviseursportal uitrolt voor de merken die het servicet, zijn ook redenen waarom een verhoging naar RPS2+ is gerechtvaardigd.

Sander van Lent, Director of Adaxio, is zeer verheugd met de verhoging van de rating voor Primary Servicing. “Deze beoordeling toont dat onze focus op innovatie, digitalisatie en het automatiseren van onze processen en portfolio’s de juiste is. En we blijven hier uiteraard mee doorgaan. Zo blijven we onze klanten- en adviseursportals uitbreiden, zetten we voorspellingsmodellen in om achterstanden te voorkomen of verminderen en zullen we nog meer processen stroomlijnen om de klantbeleving van zowel adviseurs als consumenten te verbeteren. Dat doen we met een gepassioneerde en betrokken groep mensen die het klantbelang voorop stelt.”

Consolidatie beoordeling van Master en Special Servicing

Fitch heeft de beoordelingen voor Special en Master Servicing gehandhaafd op respectievelijk RSS2+ en MS2+. De kredietbeoordelaar geeft aan dat de werkwijze van Special Servicing ‘robuust’ is en daarom de beoordeling RSS2+ (rating 1) behoudt. Ook bij Special Servicing is er technologische vooruitgang geboekt en wordt er gewerkt aan meer verbeteringen. Daarom heeft een ‘Positive Outlook’ toegevoegd aan de rating van Special Servicing.

De processen en controlemechanismen van Master Servicing beschouwt Fitch als stabiel, waardoor er ‘Stable Outlook’ is bovendien toegevoegd aan de rating MS2+.

Over CMIS Group en Adaxio

Adaxio is onderdeel van CMIS Group, een organisatie met een unieke positie in de Nederlandse hypotheekmarkt. De divisies en organisaties binnen CMIS Group bieden samen niet alleen hypotheekservice, maar ook aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden en onafhankelijk hypotheekadvies.

Voor Adaxio betekent dit dat de Servicing uitgebreid is getoetst op interne klanten. Hierdoor kan Adaxio met zekerheid zeggen dat hypotheken op een soepele manier worden geservicet. Fitch Ratings toetst de Primary, Special en Master Servicing van Adaxio sinds 2011.

Terug naar overzicht